10 tips för en grön jul

Då var det jul här i vårt hus! Ta vara på varandra i jul! Njut av mat, mys och ledighet. God Jul!

20131224-131329.jpg

10 tips för en grön jul

  1. Välj grisen med omsorg. Marsipangris är den enda gris jag kommer äta i jul, men om du känner att julskinkan är ett absolut måste på julbordet så välj din skinka med omsorg. Jo, det är dyrare med ekologiskt och närproducerat. Så är det. Men här kan du titta på en kort video som troligtvis får dig att känna att det är värt det.
  2. Våga mer vegetariskt. Köttbullar, prinskorv, rödkål, grönkålssoppa, Janssons frestelse, rödbetssallad och brysselkål. Jag är vegetarian men kan ändå äta nästan allt på julbordet. För idag finns många jättegoda vegetariska alternativ. Jansson frestelse går att göra med kapris istället för anjovis. Vegobullar och sojakorv köper vi färdiga och de smakar finfint och inte en endaste jul har jag saknat vare sig lutfisk, dopp i grytan eller kalvsylta. Även om du gillar kött så våga testa mer vegetariskt som tillbehör. Gör en ny sorts sallad, köp en mindre skinka (den brukar räcka ändå) och unna er riktigt goda ostar som variation på smörgåsen. Spana in Tastelines alla vegetariska julrecept för ny inspiration.
  3. Byt ut citrusfrukterna. Söta clementiner och saftiga apelsiner tillhör julens godaste frukter, men tyvärr döljer sig en hel del tråkigheter både bakom och i de vackra frukterna.. I EU-testar har man hittat både cancerogena och hormonstörande bekämpningsmedel finns i både citrusskal och fruktkött. Byt till ekologisk citrus och gör både miljön och din egen hälsa en stor tjänst. Här hittar du Naturskyddsföreningens faktablad om citrusfrukter.
  4. Lägg ett träd under granen. När du planterar ett träd via t.ex. Better Globe så hjälper det både vår miljö och skapar arbetstillfällen till fattiga bönder i Kenyas semiöken. Det som sjiljer Better Globe från andra trädplanteringsinitiativ är att den som får julklappen även får en chans till avkastningen. Den som får trädet äger det i 20 år. Efter några år börjar träden ge avkastning genom gummi, nötter och frukt som ger återbäring till trädägaren. Efter 20 år avverkas trädet och säljs. Vinsten beräknas bli 208 € per träd. Din gåva kan alltså bli värd 10 gånger pengarna om 20 år. Det kallar jag en hållbar julklapp! Läs mer och beställ träd direkt på Better Globes hemsida.
  5. Dekorera med hjälp av naturen. Använd äpplen, granris, kottar och annat fint du kan plocka själv bakom husknuten. För inspiration kan jag varmt rekommendera detta härliga inlägg från Louise Lemming som driver bloggen Vintageprylar.se. Så fint!
  6. Sy en julklappspåse. Ofta blir jag bedrövad över mängden vackra julklappspapper som får glittra i några timmar och sedan helt obarmhärtigt slängs i soptunnan. Därför blev jag glad när jag hittar detta tips från Ernst Kirschsteiger. Sy en julklappspåse!
  7. Återanvänd julklappssnören. Om det ändå råkar bli en del julklappspapper och snören så släng inte allt. Just snören funkar jättefint att spara och helt enkelt använda till nya vackra paket nästa år. Enkelt och bra för både miljön och plånboken.
  8. Välj miljövänliga ljus. I Sverige så eldar vi med billiga paraffinljus motsvarande koldioxidutsläppen från 15 000 bensinbilar. Studier visar också att paraffinljus avger cancerframkallande ämnen. Då är det bättre att köpa Svanen-märkta ljus av 100% stearin eller välja ljus av bivax eller rapsolja. Läs Veras tips för hur du hittar både djur och miljövänliga ljus på EcoBride.se
  9. Satsa på en god choklad. Choklad hör julen till men köp Fairtrade. Varför? Det finns 1000 anledningar. Barnarbete, bekämpningsmedel och dåliga arbetsvillkor är några. Fler goda anledningar hittar du här > Min personliga favoritmärken på fairtrade och ekologisk choklad är Chocolate and Love, Sackeus, Divine och Green & Black men det finns många fler godbitar.
  10. Köp en miljövänligt julblomma. Hyacinter, julstjärnor och julrosor är alla väldigt vackra, men väldigt giftiga. Just julblommor är svårt att få tag på KRAV-märkta miljövänliga alternativ. Fråga efter Svenskt Sigill så är det åtminstone svenskproducerade. Eller välj en rättvisemärkt röd ros, KRAV-märkta tulpaner eller en Fair Flower Fair Plants-märkt blomma istället.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: