Miljövänlig julgran

Igår snubblade jag nästan över julgransförsäljaren när jag gick ur matbutiken. Massor av granna granar på rad som väntar på att få pryda högtidsplats i någons hem. Jag bor i lägenhet så gran är inte aktuellt även om jag ibland kan sakna den där speciella doften av granris i hemmet. När jag var liten hade vi förmånen att kunna gå ut och hugga en lämplig gran på vår egen tomt så då funderade man ju inte särskilt mycket på hur miljövänligt eller inte det var med julgran. Men för er som inte har möjligheten att själva hugga granen så ger Naturskyddsföreningen en liten smart guide till  hur man väljer gran. Det kan vara lätt att tro att en plastgran som man återanvänder år efter år är ett hållbart val, men så är det inte! Plastgranar tillverkas huvudsakligen i Sydostasien och transporteras tusentals mil för att komma till Sverige. Dessutom tillsätter man ofta mjukgörande ämnen i plasten. Vissa av dessa är klassade som hormonstörande och är misstänkt cancerogena.

Tips för att välja den miljövänligaste granen: 

1. Lämna kvar granen utomhus. Satsa på en permanent utegran i trädgården, så sparar du både pengar och miljö.

2. Bor du på landet men har inte egna granar på tomten? Fråga en granne om de kan avvara eller sälja en extra gran till dig.

3. Välj en vanlig svensk gran, odlad så nära som möjligt. Den kallas även rödgran och är det bästa valet för den som vill ha en traditionell julgran inomhus.

4. Det börjar komma Krav-märkta julgranar på marknaden. Fråga runt, om du inte hittar en så visar du i alla fall granförsäljarna att det finns en efterfrågan inför nästa jul.

5. Nästsist på listan, dvs. välj helst inte, kommer kungsgranen som är den vanligaste. Den är sämre än svensk gran eftersom man vid odlingen ofta använder bekämpningsmedel. Dessutom kommer de flesta kungsgranar med transport från odlingar i Danmark.

6. Och så sista ut har vi plastgranen. Men den har vi ju redan bojkottat så den är knappt ett alternativ. Om du inte redan råkar ha en i förrådet förstås. Då  är det ju trots allt bättre att använda den så länge den håller, än att köpa en ny.

Källa: Naturskyddsföreningen

Trevlig lucia!

Miljövänlig julgranFoto: Pixabay

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: