Min version av en köpfri dag

Vi lämnar Black Friday bakom oss och vaknar upp till 30 november – Buy nothing day! Eller En köpfri dag som den kallas här i Sverige. Grundidén är att vara någon slags motvikt till konsumtionshögtiden Black Friday och konceptet är enkelt. Köp ingenting under 24 tim = klart!

Jag tycker grundidén är bra men vågar mig på att föreslå en egen variant ändå. För jag tror nämligen att det finns ett ännu bättre koncept.

Visst köper jag grundidén med att vi måste sluta konsumera sådana oerhörda mängder som vi i västvärlden faktiskt gör. Och visst är det en bra symbolisk handling att en dag per år tänka över varför jag konsumerar så mycket och vad jag verkligen behöver eller vad jag kan låta bli att köpa för att minska mitt fotavtryck på vår jord.

Men…

Personligen tror jag inte på att sluta konsumera helt. Jag tror istället på Conscious Consumption – att konsumera mer medvetet. För mig innebär det att:

1. Välja kvalitet istället för kvantitet. Jag köper hellre ett par vinterkängor, en jacka eller en pryl jag kan använda år efter år istället för att köpa vad som är modernt och trendigt just nu.

2. Välja ekologiskt och hållbart producerat i mesta möjliga mån.

3. Att köpa second hand istället för nytt. Myrorna, Saronkyrkan, Emmaus, Blocket, Tradera, Hoodboard och både du och jag kan nämna många många fler. Antalet köpställen där man kan hitta bra saker second hand blir fler och fler och utbudet bara ökar.

4. Återanvända istället för att slänga. Det är verkligen fascinerande vad man kan göra av saker som många skulle säga är redo för soporna. En glasburk blir en ljuslykta, ett gammalt halsband blir ett skärp och ett gammalt skärp blir ett halsband, ett lakan blir en tunika och en gammal trasig låda är kattens favoritleksak. Bara fantasin sätter gränser.

5. Låta mina pengar verka för något gott. Det kan du också göra. Ge en slant till gatumusikanten. Köp ett nummer av Faktum eller Situation Stockholm av en hemlös. Bjud en god vän på bio. Köp en blomma till den du älskar. Låt pengarna gå till något som förbättrar världen.

Jag tror vi skapar större förändring genom att agera. Än vad vi kan uppnå genom att sluta agera.

ShoppingbagFoto: Pixabay

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: