4000 gästarbetare offras för VM i Qatar

2022 ska Qatar stå värdar för fotbolls-VM. Men till vilket pris? 1 440 miljarder kronor beräknas kalaset kosta. Men det verkliga priset betalas redan i människoliv. Att bygga all infrastruktur och nya arenor inför världsmästerskapen kräver mängder av gästarbetande byggjobbare. 1, 2 miljoner arbetare beräknas finnas i Qatar för tillfället. De flesta kommer från Nepal, Fillippinerna och Indien. Bara under den korta perioden 4 juli till 8 augusti i år dog 44 gästarbetare.  På pappret står det plötsliga hjärtattacker, hjärtsvikt eller arbetsplatsolyckor. Men bakom dödsorsaken ligger en modern form av slaveri med många timmars hårt arbete i ökenhettan, endast ett litet mål mat om dagen, sanitär misär i bostadsbarackerna och obefintlig tillgång till läkarvård. Många av arbetarna tvingas dessutom att arbeta utan lön, fråntas sitt pass och nekas lämna landet och resa hem även om de själva vill det.

Gästarbetarnas dåliga arbetsvillkor i de glittriga ökenländerna är tyvärr ingen nyhet. Ursprunget till att rubrikerna fått fart just nu är ett granskande reportage av brittiska The Guardian för några dagar sedan. Idag uppmärksammar både DN, SvD, Aftonbladet och GP med flera europeiska medier den nu ökande skandalen. Den internationella fackliga samorganisationen ITUC har räknat ut att om byggarbetsplatserna fortsätter att skörda liv i samma takt som de senaste två åren, så kommer 4000 (!) gästarbetare att få sätta livet till före VM 2022 inleds med pompa och ståt.

Vad säger företagen som sponsrar fotobolls-VM undrar jag? Hade jag varit sponsor hade jag dragit mig ur på fläcken och gjort en stor sak av det dessutom. Vem vågar gå först?

Källa: The Guardian

Missa inte! Qatar Migrant Workers Video ( 09.35 min)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: