Bäst i Almedalen 2013

Almedalsveckan 2013 är avklarad och både politiker, företagsledare, PR-konsulter, tyckare och tänkare retirerar till sina sommarställen för att smälta en vecka fullspäckad med intryck. Det tar ett tag. Jag tycker bilden här nedanför, när Stefan Löfven hälsar på Ardalan Shekarabi, säger allt. Är man, precis som Ardalans barn, i Almedalen för första gången så häpnar man över vilka fantastiska möjligheter det finns till spontana möten med beslutsfattare och opinionsbildare. Öppenhet i diskussioner och möjligheten att ta del av exempel efter exempel och förslag efter förslag och idé efter idé, med en enda gemensam nämnare – Hur vi för vårt land framåt och hur världen kan bli lite bättre.

Hur vi ska gå tillväga? Ja, där går åsikterna isär. Men det tillhör demokratin. Att få tycka olika. Och det är en fantastisk demokratisk gåva att få ha en mötesplats som Almedalsveckan varje sommar.

Med 2290 programpunkter så är det givetvis omöjligt att ta del av allt. Men här kommer höjdpunkterna från mina egna personliga upplevelser från veckan.

Socialdemokraterna i Almedalen FotoAndersLöwdinSocialdemokraternas mingel i St:a Karins ruin. Foto: Anders Löwdin

Almedalens bästa 2013: 

Bästa tal: Stadsminister Fredrik Reinfeldt levererade med odiskuterbar tydlighet. Oavsett vad vi röstar på fick han oss alla att lyssna. Hela talet. Och fortsätta diskussionen i minglet efteråt. Precis som ett tal i Almedalen ska.

Bästa seminarium: Hur skapar vi den attraktiva och mänskliga staden? Skanska bjöd in Enrique Penalosa, fd. Borgmästare i Bogota och fyllde Wisby Strands Kongresshall med applåder för nytänkande lösningar för hållbar stadsutveckling med både människor och miljö i fokus.

Bästa moderator: Lydia Capoliccho på ovanstående seminarium. Knivskarp men med en stort portion humor på samma gång. Okej, hedra de som hedras bör. Claes de Faire  överraskade också positivt på flera seminarier, så han får bli årets bubblare till nästa år.

Bästa mingel: Företagarnas mingel. En bra mix av riktigt intressanta människor och jag hade helt enkelt sjukt trevligt.

Bästa fest: Dagens Medias DJ-Battle. Alla var där! Alla dansade så hela Kallis gungade. Solen gick ner och färgade himlen rosa-lila och natten ville aldrig ta slut. Vill du ha ett smakprov på 1.4o min? Kolla på SVT:s klipp här >

Bästa överraskning: Ryska punktjejerna och konstnärskollektivet Pussy Riot dök helt oväntat upp på blixtvisit tillsammans med DJ-duon Rebecka & Fiona för att belysa mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och kvinnors rätt i Ryssland.

Bästa kampanj: I en mörk låda intill Wisby Strand och Kongress har politiker och opinionsbildare fått ägna 15 minuter ensamma för att reflektera över yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea i  snart 12 år. I en cell lika stor som denna låda. Kampanjen #sittmeddawit valdes till ”Hetast i Almedalen” och mina branschkollegor JMW är värda en applåd för en mycket sympatisk kampanj med stor genomslagslagskraft.

Bästa initiativ: Tack till Företagarna som hade bjudit in mig och ett tiotal andra unga entreprenörer till årets Almedalsveckan. #4av5jobb skapas i småföretag. Det vet vi. Nu vet många viktiga opinionsbildare det också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: