Klimat och miljö står högst på agendan inför Almedalsveckan 2013

500 journalister, 925 arrangörer och 2 266 godkända evenemang är anmälda hittills. Och det tillkommer ännu några nya ansökningar varje dag. Almedalsveckan på Gotland fortsätter att växa över alla gränser man trott är möjligt. Och högst på agendan står faktiskt klimat och miljö-frågorna.

I alla fall om man mäter i antalet seminarier eller aktiviteter inom ämnet. Då räknas allt från ”Hur ska EU:s klimatpolitik se ut efter 2020?” till ”Inte bara honung – människans inverkan på bidöden och bidödens konsekvenser för människan” och ”Grillfest med miljöpolitiker”. Här diskuteras verkligen miljöfrågorna ur alla tänkbara perspektiv, både med stora penseldrag och i små specialiserade frågeställningar och inriktningar. Förhoppningsvis kan det leda till att just klimat och miljö-frågorna även kommer högt på agendan inför valet 2014, tänker jag. Men det är tyvärr inte alls säkert att det blir så. Även om näringslivet och intresseorganisationer anser att klimat och miljö är viktigt och arrangerar seminarier på löpande band under åsikternas vecka i Visby, så kan valrörelsen mycket väl komma att handla om något helt annat.

Vård och omsorg kommer på andra plats och sysselsättning/arbetsmarknad som trea i antalet seminarier och aktiviteter, och det är nog ingen högoddsare att gissa att dessa två kommer få allt större fokus inför nästa år. Det måhända att både väljare och politiker tycker att miljöfrågorna är viktiga men när det väl kommer till kritan så är det hur mycket vi får kvar i plånboken och hur tant Asta behandlas på äldreboendet som får oss att bli riktigt förbannade, får tidningarna att skriva feta löpsedlar, ministrarna att lova förändring och förbättring och det som till syvende och sist avgör vilka som får vårt förtroende att styra landet nästkommande mandatperiod.

Oavsett var vi landar 2014 så ser jag i alla fall fram emot en fullspäckad Almedalsvecka med intressanta möten och diskussioner. Och på min agenda så pratar jag gärna klimat och miljö, mänskliga rättigheter, etik, jämställdhet, social innovation, företagande och entreprenörskap. Jag tror nämligen att just detta även påverkar vad vi till slut har kvar i plånboken och hur tant Asta mår också.

Ses vi i Almedalen? Hojta till om du ska dit så bokar vi in tid för en kaffe med saffranspannkaka eller en glass i solen!

Almedalen statistik 2013

Tack Hampus Brynolf för sammanställd statistik och diagram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: