Vakna Astra – djurförsök på hundar blir aldrig bra PR

Jag har med frustration och förundran följt de senaste månadernas diskussioner om djurförsöken på Astrahundarna.

För dig som behöver en bakgrund till historien läs här.

Jag är personligen emot djurförsök och blir arg och förtvivlad över att forskningen inte kommit längre. Jag avstår både Losec och astmamedicin för att jag vet att hundar används i djurförsök för att ta fram den sortens mediciner. Hur ska jag kunna använda de preparaten med gott samvete? Nej, det går inte idag. Samtidigt är jag långt ifrån aktivist och kan tycka att vissa av Djurrättsalliansens kampanjmetoder går över gränsen.  Men detta blogginlägg ska inte handla om debatten för eller mot djurförsök. Utan det ska handla om hur stora företag borde lära sig ta ansvar och inte minst sin PR-läxa.

För oavsett goda eller dåliga intentioner i grunden missar Astra Zeneca en solklar möjlighet till att visa etik och moral som företag, vända det negativa till något gott och samtidigt få riktigt bra PR för det.

Den här artikeln på Newsmill sätter fingret på precis rätt ställe – AstraZeneca, avsluta er verksamhet med värdighet.

Just nu svarar Astra Zeneca på Djurrättsalliansens plågsamt tydliga frågor med…tystnad? Det öppnar givetvis upp för egna tolkningar. Man släpper in GP för att följa hundarnas vardag i ett bildreportage och försöka visa en motbild till djurrättsorganisationernas budskap. Men jag blir mest tårögd när jag ser bilden på hur Nivea ligger fastkedjad med en kanyl med försöksmedicin i framtassen.

Vakna Astra – djurförsök på hundar kommer aldrig att bli bra PR! Men i praktiken sitter ni ju på en nyhet med ett positivt budskap. Ni lägger ner er kennel i Örkelljunga, det blir inte fler djurförsök i Lund. Men gör något bra av det då!

Om djurrättsorganisationen säger att de kan hitta bra hem åt hundarna, ta emot och tacka för det. Våga tänka om! Våga visa att ni bryr er om opinionen! Vad vinner ni på att skicka hundarna till ännu fler försök i England? Avsluta verksamheten på ett värdigt sätt, starta ett program där ni tydligt visar hur ni arbetar för att i framtiden kunna forska utan djurförsök. Och ni kommer att få både media, kunder och djurvänner på er sida igen. Kom igen – vakna och agera NU!

Fler länkar och information om #astrahundarna och att forska med och utan djurförsök >

Astrahundarna

Hundarna på bilden används för djurförsök i England och är av samma ras som Astrahundarna. Foto: www.understandinganimalresearch.org.uk

4 kommentarer

 1. Att vara emot djurförsök är i dag en ”billig” åsikt. Ingen blir upprörd eller förvånad över det. Det är långt mycket svårare att försöka se om, när och hur det kan finnas skäl att försvara användningen av djur för forskningsändamål.

  Först några förtydliganden: Självklart skall djurförsök vara något som används så lite det bara går, av alla skäl! Det finns alltid en etisk problematik med djurförsök. Det finns dessutom en risk att de kan misstolkas och ge en falsk säkerhet. Dessutom är det kostsamma och besvärliga att genomföra så det finna all anledning att leta efter bra alternativ.

  Men med detta sagt så går det inte alltid att komma förbi djurförsök om vi vill fram nya läkemedel och behandlingsmöjligheter. Att säga att du avstår Losec och astmamediciner är lätt när du är frisk och det egentligen inte är ett val. När ditt nyfödda barn håller på att dö i astma, vilket hände vänner till mig, tar du tacksamt emot den behandling som finns, även om medicinen just den gången ”bara” var prövad på djur. Eller ta medicinska implantat. Jag tror inte någon skulle vilja ha en hjärtklaff eller höftled inopererad utan att materialets egenskaper och möjlighet att läka in kroppen hade testats i verkligheten.

  Naturligtvis innebär detta ett perspektiv där vi som människor sätter oss över djuren. Därför är det extremt viktigt att detta sker så lite som möjligt och på ett så etiskt sätt som möjligt. Jag ser ingen moralisk skillnad mellan djurförsök och att äta djur, vilket det flesta av oss gör. Men samma sak gäller där, så lite köttkonsumtion som möjligt, på ett så etiskt försvarbart sätt som möjligt. Friska djur som lever ett anständigt liv när det gäller maten; djur som inte utsätts för onödiga försök eller onödigt lidande i det andra fallet.

  Djurförsök är inte en lösning för utveckling av läkemedel och medicinteknik, men än så länge är det ett nödvändigt ont.

  1. Hej, Jag håller med dig i vissa aspekter och andra inte. Först och främst handlar frågan om Astrahundarnas öde inte om en diskussion För eller Mot djurförsök. Det handlar om att dessa hundar faktiskt inte behövs för djurförsök i Sverige längre, läs: http://www.forskautandjurforsok.se/aktuellt/visa/striden-om-hundarna
   vilket ju är ett mycket glädjande steg i rätt riktning. Men istället för att låta hundarna få ett kärleksfullt liv hos alla de djurvänner som ställt sig upp och sagt ”Jag tar hand om en!” så väljer Astra att ändå flyga dem till England för fortsatta djurförsök där. Och det på ett forskningsinstitution med mycket tveksamt rykte. Oavsett vad man tycker om djurförsök i sig så kan jag som PR-kvinna häpnas över att Astra inte förstår själva PR-värdet för deras varumärke om de istället skulle gett hundarna ett värdigt hundliv som avslutning på trogen tjänst.
   Men för att ändå kort kommentera den moraliska aspekten i det hela så har jag verkligen full förståelse för att man väljer att tacka ja till denna sorts läkemedel då det är en fråga om liv eller död för ett nyfött barn eller någon som står en nära. Samtidigt så känner jag personligen att om ingen ställer sig upp och kräver förändring, och pekar på att man borde satsa mer på att ta fram bra alternativ, så kommer det heller aldrig bli någon förändring.

 2. Tyvärr är det inte fråga om val. Idag finns inga läkemedel som inte godkänts med djurförsök som en del av underlaget. För vissa äldre läkemedel gjordes inte denna typ av prövning men där var det istället etiskt tveksamma ”människoförsök” som låg till grund för godkännande, som tex när det gäller utvecklingen av P-piller (http://www.pbs.org/wgbh/amex/pill/peopleevents/e_puertorico.html). Så än så länge kan du inte välja bort djurförsök om du accepterar att använda läkemedel över huvud taget.
  Sedan så är nästa självklara och nödvändiga steg att minimera dessa försök och den insikten finns inom industrin. Men jag upprepar igen, utan djurförsök hade vi tex inte haft några tandimplantat av titan, vilket för många människor är något som ger dem ett värdigt liv.
  Det är också mycket bra att man nu inte inom EU accepterar djurstudier när det gäller kosmetika. Samtidigt har vi ett EU-direktiv när det gäller kemikalier som skall minska risker när nya substanser införs. Då måste de testas på ngt sätt och där behövs nya och väl prognosticerande metoder.
  Men ett område där vi kontinuerligt genomför ”djurförsök” är inom mathållningen. Jag tycker att det är ett större problem [än läkemedelsutveckling] att vi föder upp djur mha antibiotika och hormoner, eftersom det påverkar både djur, människor och miljö på ett mycket negativt sätt. Och vinsterna om vi ändrar det beteendet är mycket större än om vi räddar 100 hundar. Oavsett PR-värdet.

 3. Ja, det är verkligen mycket glädjande med beskedet om ett totalförbud mot att djurtesta ingredienser för kosmetika. Och det faktum att vi föder upp djur med hjälp av antibiotika och hormoner är verkligen horribelt. Det är en av anledningarna till att jag slutade äta kött redan för 12 år sedan. Sedan tänker jag aldrig sätta den frågan i jämförelse med att ”rädda 100 hundar”. För mig är det två olika frågor. Och för min del kvarstår faktum att dessa Astrahundar inte längre behövs inom forskningen i Sverige och Astra hade valmöjligheten att ge dem en värdig avslutning på livet, men valde istället att skicka dem till England. Ja, vi tycker olika på frågan om djurförsök. Och varje man/kvinna har rätt till sin egen åsikt. Frågan är sannerligen inte enkel och att lyfta debatten oss ”vanliga” medmänniskor emellan, och inte bara hos forskare, politiker, lobbyister och medicinföretagen, känns viktigt och berikande. Tack för en intressant diskussion.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: