Är Göteborg en ekostad?

Jag fick frågan av tidningen Metro i veckan. I torsdags firade Ekostore, den ekologiska matbutiken på Kungshöjd, 5 års jubileum. (Hipp hipp hurra- bra jobbat!)  Metro valde att uppmärksamma 5-års kalaset och bad samtidigt mig att spana lite både i backspegeln, vad som hänt i eko-Göteborg de senaste 5 åren, och i kristallkulan om vad jag tror vi får se framöver.

Här kan ni läsa artikeln >

Men vad svarar man på frågan ”Skulle du kalla Göteborg en ekostad?”. Inte så lätt… Spontant nej…vi är nog inte helt hemma där… ännu! Men samtidigt har det tagits flera goda initiativ i staden, både från politiker, kommunen och inte minst från idérika gröna entreprenörer. Allt från surdegsbagerier och ekologiska butiker till hållbara innovationer, energisnålt byggande och cykelpooler berikar ju en stad. Men ekostad? Tja, spanar man ut lite mer globalt så finns det ju faktiskt städer som har kommit klart längre än Göteborg. Calgary i Canada, tyska Freiburg och inte minst kommande Masdar City i Förenade Arabemiraten är några städer som brukar nämnas. Men jag hoppas ju verkligen att även vi i Göteborg inom några år har kommit så långt att vi utan att tveka kan kalla oss ekostad vi med.

Vad tycker du? Vilka ingredienser i stadsmiljön saknas i stan? Och vilka goda initiativ finns idag i Stockholm och Malmö och i andra städer som vi kan ta till oss även här på Sveriges framsida?

Nudie-jeans är ett gott exempel på hållbart göteborgskt entreprenörskap. Foto: Christina Blom/Metro

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: