Tjäna pengar på matavfall

Hej alla entreprenörer! Här har ni en timmes fri affärsutveckling från självaste SVT (!) Gårdagens Dokument utifrån visar det enorma matsvinnet i världen. Och för en kreativ entreprenör så bjuder programmet inte enbart på dåligt samvete och stora aha-upplevelser utan på mängder av gratis affärsidéer. För visst måste det gå att göra pengar på bananer som endast har små skönhetsfläckar, gårdagens bröd och solmogna tomater?! För mig känns det givet.

Och de internationella möjligheterna verkar ju helt obegränsade. I varje hörn av vår värld slängs enorma mängder mat som lätt skulle kunna mätta både fattiga och rika.  Bara i hela EU motsvarar det totala matsvinnet 179 kilo per person och år, alltså nästan ett halvt kilo förstörd mat varje dag, räknat per invånare, enligt SR Ekot.

Lyssna bara på de japanska livsmedelsföretagen i programmet, där en har valt att återvinna allt matsvinn och sälja som grisfoder och en annan gör om det till kompost och tjänar stora pengar på att marknadsföra ”egna produkter” odlade i kompostjord. Visst kan man tjäna pengar på att göra gott för miljön!

Så Exportrådet och Svensk-Japanska Handelskammaren – arrangerar ni en studieresa snart eller? När jag tänker svensk miljöteknik i kombination med japanska idéer… ja då ser i alla fall jag tydliga dollartecken och stora vinster för både människor och miljö.

Dokument Utifrån sänds även 26/2 och 2/3 och kan ses på SVT Play. http://svt.se/2.174811/1.2719030/det_gigantiska_sloseriet.

Foto: SVT.se

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: