Exotisk mat med gott samvete?

I helgen testade vi Kung Markattas nya utbud av medelhavsdelikatesser tillsammans med vänner. Riktigt smarrigt vill jag säga. Och lättlagat! Men det är klart man funderar på hur miljövänligt de egentligen är att njuta av exotiska livsmedel från världens alla hörn.  Vore det inte bäst att bara äta närproducerade ekologiska råvaror som är i säsong just nu? Jo kanske… men jag, och mina vänner, älskar möjligheten att faktiskt njuta av exotiska maträtter då och då också. Rätt eller fel? Vad tycker du?

Hur ska man som medvetet företag bete sig för att arbeta hållbart om man då har i sin affärsidé att man importerar produkter från fjärran länder?

Transparens. Det är nyckelordet skulle jag säga.

Kung Markatta själva skriver på sin hemsida att;
Sedan 2009 klimatkompenserar vi alla våra transporter som är nödvändiga för att importera de ekologiskt odlade godsaker som vi tar in från världens alla hörn.
Vi är inte riktigt i mål när det kommer till att hitta de miljövänligaste alternativen i alla transportled och vi på Kung Markatta har valt att genom att kompensera ta vårt ansvar för det vi inte kan påverka i dagsläget. Och det är ju så att våra varor måste transporteras. Så länge vi vill kunna fortsätta avnjuta ”exotiska” livsmedel såsom svart ris, röd quinoa, kokosmjölk och fikon som inte kan odlas under bar himmel i Sverige så kan det inte undvikas. 

Det får i alla fall mig att med gott samvete kunna fortsätta att njuta av delikatesser som inlagda paprikor, smakrik olivtapenad, kalamataoliver och pasta med krämig tomatpesto.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: