Medelsvensson 2020?

Vad menar du, skulle jag vara en Medelsvensson?  I Göteborgs Postens helgbilaga Två Dagar har Daniel Claeson gjort en mycket intressant djupdykning i vem Medelsvensson är 2011. Jag känner mig oroväckande träffad av beskrivningen. För bilden stämmer inte alls med de fördomar jag har. Dagens Medelsvensson heter ju inte ens Svensson.
Nä, Mikael och Maria Johansson tydligen….

Läs hela artikeln här ”Vad hände med Medelsvensson?” >

 

Det är en jätteintressant artikel. Men jag kan inte motstå frestelsen att klura över vem som kommer vara Medelsvensson 2020 eller 2030? Klimatförändringarna kommer ju oundvikligen att påverka vår vardag de kommande decennierna och det måste ju även förändra vårt beende och våra konsumtionsmönster. Eller? Jag tar mig helt enkelt friheten att önska fritt. Jag önskar att framtidens Medelsvensson snarare tänker så här jämfört med dagens Mikael och Maria Johansson:

 

1) Boende

2011 – Familjen Johansson bor i villa eller radhus och försöker få barnen att släcka lampan och sluta duscha i en evighet.

2020 – Familjen bor i ett av de nybyggda passivhusen som byggts på outnyttjad mark strax utanför stan.  På trädgården har de sin egen vindsnurra som gör att de är så gott som självförsörjande på el. Sen förbrukar de ju inte särskilt mycket heller. Och lampor, ugn och varmvatten styrs praktiskt via mobiltelefonen.

 

2) Transporter

2011 – Mikael och Maria har idag en tio år gammal sandfärgad Volvo men drömmer om en V70 eller V50.

2020 – tar Maria cykeln till jobbet medan Mikael åker buss. När de vill göra en utflykt eller besöka mormor på landet så bokar de en bil ur kvarterets gemensamma bilpool.

 

3) Kläder

2011 – Maria beställer en Desigual-klänning på posterorder från Tyskland där den är ett par hundralappar  billigare än i butiken här hemma.

2020 – Maria köper sin klänning på Desiguals fina second-hand avdelning. Men har hon tur kan hon hitta den ännu billigare på någon av de många Emmaus Björkå butikerna i stan.

 

4) Mat

2011 – Mikael och Maria tar bilen till stormarknaden utanför stan för att köpa så prisvärt som möjligt. Pengarna de sparar brukar  det istället använda för att lyxa till det med några delikatesser så som inlagd parmesan för att piffa vardagsmaten.

2020 – Mikael och Maria handlar antingen på den lokala ekologiska matbutiken eller samåker med vänner för att storhandla en gång per vecka. Kryddor, bär, frukt och grönsaker hämtar de från egen trädgård eller handelsträdgården i kvarteret. På lördagar besöker de Bondens Marknad för lokalproducerade delikatesser efter säsong.

 

5) Semester

2011 – Familjen Johansson drömmer om långsemester i Florida eller Thailand men hamnar allt som oftast på en All inclusive resort i Turkiet. En gång per år åker Martin och Maria till London på egen hand för musikal, fotboll och shopping.

2020 – Varje sommar turas familjemedlemmarna om att välja årets upplevelse ur Naturens Bästa fantastiska resor och ekoturismupplevelser över hela Sverige. Just detta år är det Maria som valt cykelsemester i det vackra Bergslagen. Helst hade hon velat rida Hallands ridled men det får bli med bästa tjejgänget till hösten istället. För lite egen tid tar Maria och Mikael tåget till norra Italien och bor på vingård.

 

Hur ser ditt liv ut idag? Vilka vardagssaker kan du förändra till 2020?

Illustration: Cissi Welin, GöteborgsPosten.

En kommentar

  1. Hej Katharina!
    Jag läste också denna artikel och började fundera i samma banor som du. Kul att läsa det du skrivit i bloggen. Må så gott
    Elisabeth http://www.colorme.webblogg.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: