Hummerpremiär!

Nu är det hummerpremiär! Idag 26 september närmare bestämt. En stor händelse här på västkusten, och som öbo uppvuxen på Orust, så vet jag att natten mellan söndag och måndag sista helgen i september är något magiskt. Har du en gång varit med och följt spänningen när tinorna vittjas så glömmer du det aldrig. De svarta mäktiga skaldjuren förtjänar verkligen att kallas havets guld. Särskilt när man tittar på premiärpriserna i Saluhallen första veckan på säsongen. 

För att vara helt ärlig så tycker jag egentligen att havskräftor är godare än hummer. Och det känns oerhört viktigt att myndigheterna lyckas hålla kontroll på tjuvfisket. Hummern är en del av vårt västsvenska kulturarv och bör behandlas med respekt. Så åk ut och klappa en hummer du också, är det en romhona så får hon åka tillbaka igen. Samma gäller för småttingarna. Tillbaka i plurret och väx till er! Och ska du vara verkligt miljövänlig så väljer du att koka en krabba istället. De finns nämligen i överflöd och ofta får fiskarna fler krabbor i hummertinorna än de kan sälja.

Men varför åka långväga för att se ovanliga djur när du har en fantastisk safari-upplevelse bara några mil norr om Göteborg!

Västsvenska fiskare och Västsvenska turistrådet bjuder under hösten in till Skaldjursresan, en saltstänkt skaldjurssafari där du får bärga Västerhavets Big Five – hummer, kräftor, musslor och ostron – garanterat lokalproducerade och pinfärska råvaror!Foto: Fredrik Broman/imagebank.sweden.se

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: