Vad kostar ett ekobröllop?

Bröllopssäsongen har börjat och EcoBrides telefon går på högvarv. Ekobröllop är hett. I år igen! Hurra! Dessutom ringer det journalister från hela vårt avlånga land och vill veta mina bästa tips för att arrangera ekobröllop. Förra lördagen skrev Piteå-tidningen en stor artikel, inom kort är det bokat intervju i P4 Sörmland, till och med trevliga norska bloggen Prydelig hörde av sig för en intervju om ekobröllop och fler artiklar är på gång. Jätteroligt! Jag ekotipsar så gärna så!

En vanlig fråga är ”Men hur stor skillnad gör det egentligen för framtiden? Det är ju bara en enda fest…”

Och nej, vi räddar inte jorden med en enda fest. Oavsett om man planerar stort eller litet bröllop. Men man kan fortfarande göra en stor skillnad.

Bara när det gäller bröllop så spenderar vi i snitt 50 000 – 100 000 kronor per bröllop. I Sverige gifter sig cirka 50 000 brudpar varje år. Tänk om alla brudpar valde att spendera hälften av sin budget på etiska och ekologiska produkter och tjänster?  Det blir ganska mycket pengar. Tänk vilket skillnad det kan göra! Även om ni bara väljer att lägga en liten del på hållbara produkter så är det ett steg i rätt riktning tycker jag.   

En annan vanlig fråga är ”Hur mycket dyrare blir ett ekobröllop, jämfört med ett vanligt?”

Personligen tror jag inte att det finns någon specifik summa ni ”måste” lägga för att det ska bli ett lyckat bröllop. Allt beror givetvis på hur många gäster och vilken inramning ni tänkt er. Och jag är helt övertygad om att det inte behöver bli dyrare bara för att ni väljer etiskt och ekologiskt. Här kommer några tips på hur ni kan hålla nere budgeten utan att göra avkall på vare sig känsla, kvalitet, miljö eller socialt ansvar.

 o   Låna. Låna alla accessoarer ex. smycken, slips, manschettknappar, hårspännen etc.

o   Återanvänd. Köp kläder och skor som ni kan använda många gånger framöver. Eller köp second-hand. Gör om mormors gamla vigselring eller låt en guldsmed ta tillvara andra smycken som ni har liggandes men aldrig använder.

o   Hyr. Hyr bröllopsklänning och brudgummens kläder. Hyr även porslin, linnedukar och servetter till festen.

 

Vill du ha fler tips för hur ni planerar ett ekobröllop eller andra festligheter?  Kika in på EcoBride forum. Där kan du diskutera och utbyta tips med andra brudpar. Medlemskapet är gratis.

Läs mer på EcoBride forum > 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: