Shejk med näsa för gröna affärsidéer

Idag var vi på utflykt och studiebesök till Abu Dhabi. Oljans egen huvudstad. Här regerar det svarta guldet. Under stark ledning av Hans Höghet Shejken av Abu Dhabi .

När jag frågar vår guide hur intresset för gröna affärsidéer och hållbar turism ser ut i Dubai får jag ett skratt och en axelryckning till svar.

          Temperaturen här är 30-40 grader året runt. Och då bygger man en skidresort inomhus i ett shoppingcenter. Tror du man bryr sig om miljön då?

Nä, här finns väldigt många exempel på hur bekvämlighet och extravagans går före hållbarhet. Men Abu Dhabi har något på G. Idag startade Global City Forum, en tredagars konferens på temat ”sustainable cities”, där globala ledare från både näringslivet och politiken möts i Abu Dhabi för att diskutera visioner och värden i att skapa hållbara städer för framtiden. Fem-stjärniga Resort Hotel i Al Ain Wildlife Park & ​​Resort – Saudiarabiens första ”Green hotel” är ett annat exempel.  Abu Dhabi Tourism Authority har utvecklat nya gröna riktlinjer vilket innebär att inom kort kommer nya hotell har ett grönt betyg tillsammans med sin officiella stjärna-ranking.

          Vi vill att detta hotell blir ett skyltfönster för hållbar gästfrihet. Där gästerna kommer att stanna i total harmoni med natur och djurliv.

Nyheten kom från Hans Höghet Sheikh Sultan bin Tahnoon Al Nahyan själv, då han som ordförande i Abu Dhabi Tourism Authority öppnade den senaste miljökonferensen World Green Tourism på Abu Dhabi mässan i slutet av november 2010.

          Grön turism har för många har varit en nischat koncept. Många tror att det bäst lämnas till dem som är fria från den kommersiella verkligheten. Detta forum, hoppas jag, kommer att totalt motbevisa denna grova missuppfattning. Grön turism är den nya kommersiella verkligheten, förklarade Sheikh Sultan.

Jag tror Herr Sultan har helt rätt. Det svarta guldets tid är räknad. Nu är det grönt som gäller.

 

2 kommentarer

  1. Martin Ljungdahl · · Svara

    Bra skrivit, skulle dock bara vilja påpeka att oljan bara utgör 3% av Dubais ekonomi. Ha det bra! 🙂

    1. Tack Martin! Vet du hur fördelningen ser ut i övrigt? Olja 3%, turism, bygg…. Om du råkar ha några sådana siffror så vore det jätteintressant tycker jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: